Blogi


Saara Tikkakoski

Saara Tikkakoski

Entä jos helluntai siirtyisi arkeen?!


Kohta on helluntai.
Ennen kun sitä juhlittiin kaksipäiväisesti, se ei mennyt huomaamatta ohi. Mutta tärkeintä olisi, että helluntain sisältö pääsisi koskettamaan syvästi kaikkia niitä, jotka kaipaavat Jumalan todellisuutta.

Helluntaihin kuuluu Pyhä Henki, ja tämä voima kuuluu kaikille kristityille, niille, jotka ovat sydämeltään Jeesuksen opetuslapsia. En lähde pitämään teologista selvitystä aiheesta, sitä löytyy kirjoista ja saarnoista. Mutta kerron joitakin arjessa koettuja tilanteita. Nimittäin samaa, mitä tapahtui ensimmäisenä helluntaina ja alkuseurakunnan aikana, tapahtuu edelleen joka puolella maailmaa. Myös tässä jokilaaksossa. Ja on vapauttavaa muistaa, että tämä kaikki on Jumalan lahjaa ja armoa eikä kenenkään ihmisen ansiota tai hyvyyttä.

Pyhä Henki vaikuttaa sisimmässä ja osoittaa tietä pelastukseen. Kun lankomieheni nuoruudessaan, silloisena ”Koukkuna”, luki humalassa Johanneksen evankeliumia, hän tajusi Jumalan kutsun sisimmässään. Koukku vastasi kutsuun, tuli uskoon, vapautui viinasta ja muista päihteistä, ja laitoskierteet loppuvat. Elämä on sen jälkeen ollut rakentavaa ja monille suureksi avuksi.

Helluntain tapahtumista muistetaan erityisesti kielilläpuhuminen. Se on yhä todellisuutta. Lukemattomat kerrat olen kuullut ihmisten rukoilevan sellaisella kielellä, jota he eivät muuten osaa. Se on lahjaa, Hengen salaisuuksien kieli, joka kytkee rukoilijan Jumalan maailmoihin ja jota toiset eivät yleensä ymmärrä. Mutta joskus kyllä. Ystävämme Lasse, joka ei osaa muuta kuin suomea, rukoili kerran esirukouspalvelussa lähetyssaarnaajan puolesta, joka oli työskennellyt Keniassa. Pyhä Henki vaikutti ja Lasse alkoi puhua kielillä mutta ei saanut siihen mitään selitystä, vaikka usein hän saa senkin. Mutta selitystä ei tarvittukaan. Lähetti kertoi Lassen puhuneen swahilia sekä myös sikäläistä heimokieltä, jota lähetti hyvin ymmärsi. Kielilläpuhumisen armolahjan kautta oli tullut Jumalan rohkaisevia sanoja vaikeaan elämäntilanteeseen kahdella eri kielellä.

Pyhä Henki hoitaa sisintä. Olimme muutama vuosi sitten Etelä-Koreassa rukousvuorella, paikalla, jossa sikäläiset kristityt olivat monissa ahdingoissa vuodattaneet sisintään Jumalalle. Minulle nousi siinä rukoiltaessa sydämelle joitain kipeitä asioita, jotka olivat vuosien takaa vaikuttaneet elämääni kuin estoina. Puhuin niistä kyyneleet silmissä Jumalalle, ja sanoin sitten Hänelle: ”Jos nämä ajatukset tässä ovat tulleet Sinulta, vaikuta, että joku tulee ja vahvistaa sen.” Aivan pian tuli yksi ryhmästämme luokseni tietämättä mitään kuiskauksistani Jumalalle. Hän laski kätensä olalleni ja puhui Pyhän Hengen vaikutuksesta melkein sanasta sanaan ne asiat, jotka olin juuri sanonut Jumalalle. Ja hän siunasi minut kokemaan vapautusta menneistä taakoista.

Ei Jumala läheskään aina ole puuttunut asioihini tällä tavalla. Useimmiten apu tulee hiljaa, Raamattua lukiessa, seurakunnan keskellä, olosuhteiden kautta. Mutta Jumala toimii myös armolahjojen kautta. Ja kun ihminen saa näin selvästi kosketuksen Jumalan yliluonnolliseen maailmaan ja Pyhä Henki antaa syvää sielunhoitoa, sydän alkaa vain kiittää. En silloin sanonut kenellekään, mitä siinä koin, mutta sen seuraukset alkoivat vaikuttaa. Aivan uutta iloa ja vapautta alkoi tulvia elämääni.

Pyhä Henki tuntee salaisuudet. Eräs läheiseni sai kokea tätä rohkaisevasti kerran, kun hänellä oli iso asia päätettävänään. Siitä asiasta ei tiennyt minun lisäkseni kuin yksi henkilö täällä. Mutta viikon sisällä kolme eri henkilöä tuli tuomaan hänelle profeetallisen sanan, jossa häkellyttävän selkein sanoin rohkaistiin kyseiseen tehtävään. Oli kuin henkilöt olisivat lukeneet asiasta jo etukäteen pöytäkirjasta, vaikka eivät tienneet siitä mitään.

Pyhä Henki jakaa jumalallista rohkaisua.  Jokainen kristitty on varmasti monta kertaa tunnistanut sisäisen vaikutuksen, jossa Pyhä Henki rohkaisee tai muistuttaa jostain asiasta. Kun sitä vaikutusta lähtee kuuntelemaan ja toimii sen mukaan, saa kokea siunattuja asioita.

Ja vielä paljon muutakin sisältyy niihin tekoihin, joita Pyhä Henki tekee. On sairaiden parantumisia, tiedon sanoja, lohdutusta, rohkaisua. On lupa etsiä ja pyytää tätä voimaa – itse ainakin tarvitsisin Jumalan voimaa paljon enemmän kuin sitä nyt elämässäni pääsee ilmenemään. Helluntain juhlapäivää ei vietetä turhaan eikä vain historian tapahtumia muistellen. Helluntai on yhä ja nimenomaan arkea varten.

Saara Tikkakoski

Saara Tikkakosken Blogiin voit tutustua tästä!