Harjukoskien kuulumisia

Toukokuu 2024

Huhtikuu 2024

Maaliskuu 2024

Helmikuu 2024

Lokakuu 2023

Elo- ja syyskuu 2023

Terveisiä kentältä!
Tervehdys täältä Kroatian Osijekista! Syyskuun viimeisiä päiviä eletään ja on aika kirjoittaa Teille uutisia työstä ja elämästä täällä.

Heti alkuun haluamme kuitenkin kiittää teitä kaikkia lähettäjätahoja siitä, että olette meitä uskollisesti jaksaneet rukouksin kantaa. Olemme monesti saaneet viestejä ympäri Suomea, joissa on kerrottu, että puolestamme on rukoiltu. Se lämmittää todellakin meidän sydämiä, uskomme rukouksen voimaan ja siihen, että rukousten siivittämänä meillä on parempi kyky tehdä työtä. Saakoon tämä rukoustehtävä
teillä vahvistua entisestään ja tässäkin kirjeessä saatte jälleen uusia rukousaiheita, joita saatte muistaa!
Kiitos!

Kesäloma Suomessa!
Kesäloma Suomessa oli tällä kertaa hieman rikkonainen, koska meillä oli myös muutamia työasioita hoidettavana, kuten muun muassa Latvian romanityön tiimin koulutuspäivä Lahdessa, muutamia seurakuntavierailuja ja Fidassa käynnit.
Oli kuitenkin aikaa myös perheen kanssa olemiseen ja saimme juhlia kihlajaisiakin, joka tietysti meitä
suuresti ilahdutti!
Janne sai viettää aikaa metsästysharrastuksen parissa ja olla erällä sekä käydä marjastamassa ja tehdä polttopuita. Saunominen oli myös jokailtaista herkkua!
Helpottavaa oli myös se, että Anne pääsi tutkimuksiin ja sai anemiaan hoitoa (rautatankkausta) ja pikkuhiljaa sen myötä jaksaminen onkin lisääntynyt. Kaiken kaikkiaan saimme levähtää ja kerätä voimia uusiin koitoksiin, jotka tulivatkin heti kättelyssä…

Matka Kroatiaan
Lähdimme kotimatkalle pakettiautolla, jonka saimme lahjoituksena työhön. Auto pakattiin Ukrainaan menevillä avustustarvikkeilla. No, tiistaina aamulla 29.8. piti olla laivassa Tallinnaan, mutta edellisiltana Espoossa auto meni rikki. Tästä olisi pitkäkin tarina kerrottavana, mutta ehkä mainittavinta tässä jutussa oli se, että auto jäi Suomeen ja Ullavan poika Miika Järvelä ystävällisesti tuli avuksi omalla pakettiautollaan ja toi lastin ensin tänne Osijekiin ja viikon päästä olimme viemässä kuormaa Ukrainaan yhdessä Miikan
ja hänen vaimonsa Sannan kanssa. Olemme niin kiitollisia Miikalle, että halusi tässä olla auttamassa ja kaikki meni loppujen lopuksi hyvin. Jumala näkee meidän tilanteet ja vaikka kaikki ei mene aivan niin kuin olemme toivoneet, niin Hän ei jätä pulaan vaan antaa apunsa juuri oikeaan aikaan!
Ja tuo lahjoitusauto toi loppujen lopuksi siunauksensa työlle, koska se on myyty ja rahat laitettu romanityön kassaan.

Leinot lähetystehtäviin Balkanille!
Kaiken alun hämmingin ja sekavuuden keskellä kuitenkin Leinot pääsivät omalla autollaan matkaan kohti
Kroatiaa ja saivat jo heti alkuun kokemuksen siitä, miten joskus asiat ei suju niin kuin on sovittu. Mutta tästä he eivät olleet moksiskaan vaan ajelivat itsekseen kohti Kroatiaa ja Osijekia, jossa ainakin vuoden loppuun ovat meidän kanssamme. Leinot pysähtyivät matkan aikana
pariksi päiväksi Latviaan ja siellä tutustuivat Latvian työn tiimiin ja saivat olla kokouksissa vastuutehtävissä.
Näimme heidät täällä Osijekissa sitten ensimmäistä kertaa livenä! Olemme iloisia saadessamme heidät tähän tiimiin mukaan ja saatte myös heitä muistaa rukouksin! Heli ja Kimmo ovat lääkäreitä ja nyt jo olemme nähneet, kuinka alttiisti he myös ammattitaidollaan voivat palvella lähetystyössä.

Andrijanan siunaaminen Vamokselle!
Oli hieno hetki seurakunnassa, kun saimme siunata Andrijanaa Vamos-kurssille lähtöön! Kuten jo kerroimmekin, tämä on ainutlaatuinen tilanne ja se, että nuori romaninainen lähtee opiskelemaan lähetystyötä on jo itsessään iso juttu! Pyydämme teitä kaikkia muistamaan häntä rukouksissa tämän syksyn ja tietenkin siitä eteenpäinkin.
Rukoillaan sitä, että Jumala vahvistaisi kutsuaan hänelle ja johdattaisi elämässä eteenpäin. Andrijana sai stipendin Fidalta koulutukseen. Tällä hetkellä myös muutama yksityinen ja pari seurakuntaa Suomessa on ollut taloudellisesti tukemassa, kiitos siitä! Andrijana sanoo olevansa tosi kiitollinen kaikesta saamastaan avusta! Hän on myös lähettänyt meille viestejä ja on innostunut opiskelusta kurssilla. Jos joku teistä kokee
sydämellään olla jollain summalla kannattamassa Andrijanaa tämän syksyn aikana, niin otathan yhteyttä meihin. Neuvomme, miten toimia asian suhteen.

Sitten Ukrainaan!
Matkan tarkoituksena oli ensisijaisesti käydä tapaamassa paikallisia työn tekijöitämme, joita emme ole pitkään aikaan voineet tavata koronan ja sodan vuoksi. Meillä oli erittäin hyviä tapaamisia ja keskusteluita työn tilanteesta ja miten yhteistyössä voimme jatkaa eteenpäin. Yhteys on siunattu ja tärkeä asia.
Saimme myös vierailla useissa romaniseurakunnissa, joissa Hekkalat tekevät työtä. Oli hienoa, kun saimme omalta osaltamme olla tuomassa Jumalan sanan välityksellä rohkaisua niille, jotka kaiken ahdingon ja vaikeuksien keskellä jaksavat tehdä työtä. Tapasimme myös Fidan yhteistyökumppania Hungarian Babtist Aid järjestöä, jonka kanssa tehdään avustustyötä pakolaisten parissa. Heidän luonaan vietimme päivän ja saimme myös jakaa pakolaiskeskuksen lapsille Finnairin keräämiä pehmoleluja. Toinen kohde oli Vifania niminen järjestö, joka vie avustusta aina rintamalinjoille saakka, jossa ihmiset ovat ulkopuolisen avun varassa. Toimitimme heille kuormamme, jonka he vievät eteenpäin. Tässä olemme myös Fidan ja Pihtiputaan helluntaiseurakunnan kanssa saaneet hyvän yhteistyön liikkeelle. Monta rekkaa on toimitettu Suomesta Pihtiputaan veljien toimesta ja Fida on osallistunut kuormien kustannuksiin. Tässä kaikessa Ukrainan lähetit Veikko ja Kirsi ovat toimineet siltana ja yhteyksien luojina.

Koneen ääressä
Lähetystyöhön ja etenkin meidän koordinointi työhön sisältyy paljon myös hallintoa ja taloudellisista asioista vastaamista. Erityisesti nyt syyskuun aikana on ollut paljon Teams palavereita ja osavuosiraportointeja sekä tulevan vuoden budjetteja ja suunnitelmia. Tämä on työtä, jota ei monesti kukaan näe eikä välttämättä huomaa sen olemassaoloa, mutta jos ne jää tekemättä niin sitten sen kyllä kaikki huomaa!!

Eräänä yönä koin yöllisen näyn, jossa saavuin isoon saliin, johon tuli ihmisiä eripuolilta maailmaa. Huomasin kaikkien alkavan rukoilevan ja niin minäkin tein ja hengessäni rukoilin romaniheimon puolesta ja puhuin kielillä ja itkin. Kaiken keskellä kuulin sanat, jotka sanoivat seuraavasti, ”Minä olen kuullut kaikki nämä rukoukset romaniheimon puolesta ja ne on asetettu valtaistuimeni eteen ja Minä, joka olen vanhurskas, annan oikeuden ja avun ja vastaan rukouksiinne”.
Tämän jälkeen heräsin yö vuoteellani ja kiitin kauan aikaa tästä mitä olin nähnyt ja kuullut. Jumala haluaa, että me rukoilemme ja toimimme romaniyhteisöjen hyväksi, sillä alas painettu ja hyljeksitty heimo nostetaan ylös tuomaan Jumalalle kunniaa. ’ Tämän yöllisen näyn vahvistamana, meidän tulee pitää kiinni Jumalan lupauksista ja uskossa toimia ja ihmetellä mitä Hän tekee niiden parissa, jotka ovat kaikkein heikommassa asemassa: Ps. 9:10 Herra on sorretun linna, turvapaikka ahdingon aikoina.
-Janne

Kiitämme:

 • Varjeluksesta matkoillamme
 • Terveydestä
 • Kimmo ja Heli Leinosta, työyhteydestä heidän kanssaan
 • Menneestä kesästä ja hyvästä ajasta perheidemme
  kanssa
 • Rukoilemme:
 • Bosnian matkan puolesta 30.9. – 4.10., rukouspäivä +
  tapaamisia
 • 6.10. Serbian matka. Romaneiden Raamattukoulun
  valmistujaisjuhlat
 • 10.-12.10. Unkarin matka, Unkarin romanimission
  diakoniatyön tapaaminen
 • 17.-21.10. Fidan lähettipäivät Espanjassa